• Start
  • Bib. artikelen
  • Advocaat of Jurist

Advocaat of Jurist?

'Alle advocaten zijn juristen, maar niet alle juristen zijn advocaten.' Hoe zit dat eigenlijk?

Eigenlijk heel simpel: een jurist (een rechtsgeleerde) is iemand die het recht bestudeert. Dat doet een advocaat ook, maar in tegensteling tot een jurist heeft een advocaat een studie Rechtsgeleerdheid met succes afgerond én is als advocaat beëdigd. 

Wie wanneer in te schakelen?

Het is lang niet altijd verplicht om een advocaat in te schakelen, vaak kunnen zaken prima worden afgehandeld door een jurist. En dat scheelt in de kosten! Wanneer is het inschakelen van een advocaat verplicht en wanneer niet? In het kort: bij procedures voor de kantonrechter is een advocaat niet verplicht, bij procedures voor de civiele rechter wel (meer informatie).

De kantonrechter behandelt:

- geschillen met een waarde tot € 25.000,00;
- geschillen die over arbeid of huur gaan;
- geschillen die een consumentenkoop of een consumentenkrediet tot € 40k betreffen;
- lichte strafzaken;
- zaken betreffende bewind, ondercuratelestelling en mentorschap:
- erfenissen.

Civiele zaken met een waarde van € 25.000,00 of meer dan wel van onbepaalde waarde worden door de civiele rechter behandeld ('onbepaalde waarde' wil zeggen dat partijen van mening verschillen over de vraag of tussen hen een overeenkomst bestaat of niet). Ook als het opleggen van een verbod wordt gevraagd of sprake van echtscheiding, alimentatie, voogdij en adoptie is de civiele rechter de aangewezen instantie (meer info).

Inge Heijna van Calvin Legal is een uitstekende juriste en kan u uiteraard adviseren als u twijfelt of u in uw situatie een advocaat of een jurist nodig heeft. Vraag het gewoon Calvin Legal (zie onder)!

Female Led Company
Schoolstraat 17, 6626 AC Alphen Gld.
0487 - 560 874
Inge.Heijna@CalvinLegal.nl
Mo-Fr: 08.30 - 17.00 KvK: 54931851

Mijn andere bedrijf: Calvin Consultancy

Voor professioneel BHV advies: SecuCare

Als ik even weg wil dromen: Audi de Waal

Als ik verwend wil worden: Alexander Punte