Password safe

Dit is het derde artikel over 'De nieuwe tijd', waarin tips worden gegeven over het veilig gebruik van passwords. Ja, je wordt ermee doodgegooid. En iedereen weet het, maar toch.

De belangrijkste tip is wel het gebruik van een 'password safe'.  Een programma/app, waarin je heel veel passwords op kunt slaan en dat al die passwords versleutelt met een password dat alleen jij kent. Maar als je dat password vergeet, heb je dus wel een probleem. Binnen de Calvin Groep, en dus ook Calvin Legal, wordt Dashlane gebruikt,maar er zijn veel meer opties, zoals SteganosOne Login en Lastpass. En mocht je toevallig klant zijn van XS4ALL, dan kun je ook van hun KEY gebruikmaken.

Allemaal zetten ze je passwords in de cloud. Klinkt heel onveilig. Maar dat valt wel mee, want deze programma's versleutelen de passwords lokaal en zetten het versleutelde bestand in de cloud zodat je er ook vanaf verschillende apparaten bij kunt.

Natuurlijk moet je een programma kiezen waarin je meer vertrouwen hebt dan in je eigen geheugen (dat is het meest veilig), maar kijk naar reviews (van betrouwbare bronnen!) én ook naar je eigen netwerk. Veel passwordmanagers hebben namelijk een 'deel' functie, waardor je een password met een ander (die dezelfde manager gebuikt) kunt delen, en zelfs iemand als 'noocontact' kunt aanwijzen. Dat laatste is een veilige manier om je passwords te delen met iemand ALS je zelf niet meer kunt reageren. Alleen al hierom zou iedereen een passwordmanager moeten gebruiken.

Overigens werd lang gedacht dat goede passwords de onleesbare passwords ware (ggyu27sd91 bijvoorbeeld). Maar 'lang' is nog beter (Zoals Here is looking at you kid, zeker als je dat ook nog combineert met wat cijfers en leestekens of hoofdletters, bijvoorbeeld Here 1s L0oking At You K1d! (bedenk je eigen regels voor het vervangen van een letter door een cijfer!). Want een passwordmanager zorgt er wel voor dat niemand jouw briefje met passwords vindt, maar onverlaten kunnen nog steeds gewoon een direct hack op een bepaalde website proberen. Een passwordmanager vergroot je veiligheid dus niet direct, het maakt het alleen makkelijker om veel (voor iedere dienst/service een ander!) en lange wachtwoorden te gebruiken.

 

The Modern White Husband Heel kleinDit artikel is in mijn opdracht door mijn 'partner 2.0' geschreven.

Vorige artikelen: Cloud opslag en WIFI: Vloek of zegen?  

 

 

 

Schoolstraat 17, 6626 AC Alphen Gld.
0487 - 560 874 /  Inge.Heijna@CalvinLegal.nl
Mo-Fr: 08.30 - 17.00 / KvK: 54931851

Mijn andere bedrijf: Calvin Consultancy