Corona, dus 'AVG, weg ermee'?

Eigenlijk het laatste waarover we ons als ondernemer druk moeten maken, maar toch .....

Voor veel ondernemers is het fenomeen 'thuiswerken' relatief nieuw in hun bedrijfsvoering en levert het vragen op. Met name voor wat betreft de AVG: mogen de regels wat worden opgerekt vanwege de ernst van de situatie? Want hoe meet ik nu de productiviteit van mijn werknemers? Mag ik daar software voor gebruiken of een camera? En voor zover werknemers niet thuis kunnen werken vanwege de aard van hun werkzaamheden: mag ik op een of andere manier checken of een medewerker al dan niet ziek is?

Het antwoord is wellicht voor de hand liggend: nee, de AVG mag niet wat worden opgerekt vanwege de ernst van de situatie. En natuurlijk mag een werknemer thuis niet via software of camera in de gaten worden gehouden. Dat mag op de werkplek al niet (tenzij daarvoor een HELE goede reden is EN de impact op de privacy van de werknemers in de overwegingen is meegenomen EN hetzelfde doel niet op een andere, minder ingrijpende manier kan worden bereikt). En thuis mag het al helemaal niet, want die werkplek is nog beter beschermd dan de werkplek op kantoor.

En ook het (preventief) meten van de temperatuur van werknemers en klanten/leveranciers is natuurlijk niet toegestaan. Want het meten van de lichaamstemperatuur, op welke wijze dan ook, is het verwerken van bijzondere persoonsgegevens over iemands gezondheid en het stellen van een diagnose. Daar is een arts voor nodig, als werkgever mag je dat niet doen.

Ja, er is absoluut sprake van een zeer bijzondere en ook zeer ernstige situatie, die ons allemaal treft en waarvoor unieke & zeldzame maatregelen worden getroffen. Maar dat wil nog niet zeggen dat we dus wet- en regelgeving, die ons in deze situatie even niet uitkomt, maar opzij kunnen gaan zetten. Want dat zou alleen overwogen kunnen worden als blijkt dat bepaalde wet- en regelgeving, zoals de AVG, het oplossen van deze ernstige situatie daadwerkelijk in de weg staat c.q. tegenwerkt. En dan kan dat 'opschorten van wet- en regelgeving' uiteraard alleen door de wetgever worden ge├»nitieerd. Want anders is het einde helemaal zoek! 

 

 

 

 

Schoolstraat 17, 6626 AC Alphen Gld.
0487 - 560 874 /  Inge.Heijna@CalvinLegal.nl
Mo-Fr: 08.30 - 17.00 / KvK: 54931851

Mijn andere bedrijf: Calvin Consultancy